Černí nosorožci jsou jedním z nejohroženějších zvířat v Africe. Většinou se nacházejí v Keňa, Tanzanie, Jižní Afrika, Namibie a Zimbabwe. Porovnáním horních pysků lze od sebe odlišit bílé a černé nosorožce. Bílí nosorožci mají hranatý horní ret, zatímco černí nosorožci mají chápavý horní ret. Vzhledem k tomu, že se blíží vyhynutí, jsou černí nosorožci považováni za vysoce ohrožený druh. The Kráter Ngorongoro v Tanzanii, Útočiště nosorožců Ziwa v Ugandě, národní park Mkomazi v Tanzanii, Národní park Etosha a Damaraland v Namibii a národní park Matobo v Zimbabwe jsou hlavní lokality, kde se černí nosorožci vyskytují. Kvůli rozsáhlému pytláctví a obrovské poptávce po nosorožčích rozích na mezinárodním trhu hrozí černým nosorožcům značné riziko vyhynutí.
Šupiny tohoto živočišného druhu se používají k výrobě léků a předpokládá se, že jeho krev má terapeutické vlastnosti. Patří mezi druhy, které jsou v Africe silně obchodovány a přepravovány do Asie. Nejvíce pangolinů bylo nalezeno u národů v jižní a východní Africe. IUCN označila pangoliny jako an ohrožené druhy kvůli prudkému poklesu jejich populace. I když mají některé obranné mechanismy (kamufláž), jako je svinutí do koulí, a povaha jejich stanovišť, kde žijí v dírách, kdykoli kolem sebe cítí nebezpečí, bylo těžké je před lidmi ochránit. V důsledku velkého obchodu s nimi jsou nyní v afrických zemích zřídkakdy vidět, 5 nejohroženějších zvířat Afriky.
Žirafa váží mezi 970 a 1400 kg a měří 2.6 až 3.5 m v rameni a 3.9 až 5.5 m v horní části hlavy. Žirafy preferují vyprahlé Savannah, kde jsou běžné stromy Terminalia a Akácie. Prohlížejí a konzumují více než 100 různých druhů rostlin. Protože mají silnější bílé dělicí čáry než síťované žirafy, Rothschildovy žirafy se odlišují od ostatních druhů žiraf.
V důsledku různých faktorů, včetně ztráty přirozeného prostředí, konfliktů mezi lidmi a volně žijícími zvířaty a nezákonného lovu, počet žiraf ve většině oblastí ochrany volně žijících živočichů neustále klesá. Několik vybraných národních parků v Africe, jako např Lake Nakuru Park v Keni, Národní park Murchison Falls, Národní park Kidepo Valley, a Národní park Lake Mburo v Ugandě, nabízejí vynikající příležitosti vidět tyto ohrožené žirafy.
Tučňák africký je také známý jako tučňák černonohý. U dalšího druhu, jehož počty klesají, bylo v roce 2010 oznámeno hrozící vyhynutí poté, co byl pozorován 60% pokles populace. Jeho vyhynutí bylo způsobeno řadou okolností, včetně ekologických problémů, úniků ropy do oceánu a lidských činností, které způsobily četné poruchy. Jsou často pozorovány v Jižní Afrika.
Většina země subsaharské Afriky, včetně Jižní Afrika a Tanzanie, mají přístup k africkým divokým psům (národní parky Ruaha a Mikumi, jakož i Selous Game Reserve). Také se nazývají „malovaní lovečtí psi“. Tato zvířata jsou na pokraji vyhynutí. Dříve patřili divocí psi mezi druhy s významnou populací v afrických zemích, zejména v Jižní Africe. V důsledku určitých nedorozumění ohledně lidí, kteří byli hlavními příčinami jejich zabíjení (Jižní Afrika), a také kvůli tomu, že byli sežráni predátory, zejména lvy, to vedlo k jejich ztrátě v chráněná oblast Ngorongoro, Národní park Etosha a Okavango, a populace divokých psů neustále klesají.